dinsdag 13 december 2011

Finca los Monos, de botanische tuin.

We hadden gehoord dat de botanische tuin bij Bocas del Toro heel mooi moest zijn en dat er op vrijdagmorgen en maandagmiddag een rondleiding was. Vrijdagmorgen zijn we daar op ons gemak naartoe gewandeld. Toen wij om 10 uur aankwamen was de rondleiding net afgelopen. We hebben even in de palmentuin gekeken en zijn langs het strand teruggelopen.


Maandag zijn we weer naar Finca los Monos gegaan waar we nu wel op tijd waren voor de wandeling door de tuin. De tuin is eigendom van een Engelse vrouw en haar man uit Nieuw Zeeland. Zij hebben jaren rondgereisd en zijn verliefd geworden op Panama. Zij wonen nu 13 jaar in Bocas del Toro en hebben het terrein ontgonnen en aangevuld met allerlei planten en bomen waar ook de dieren zich thuisvoelen.


We hadden geluk dat er een groep brulapen aan de rand van het terrein in de bomen zat die lekker zaten te eten van de bladeren.


We hebben een heel stel kikkertjes gezien die nog kleiner waren dan de rode en de blauwe kikker, een gifgroene slang, vleermuizen, allerlei vogels, van valken tot kolibri´s en we zijn helemaal lek geprikt door fanatieke no-see-ums, zo worden de piepkleine muggen hier genoemd omdat je ze niet ziet maar heel goed voelt en waardoor je na hun feestmaal onder de jeukende bulten zit.